Wydrukuj tę stronę

Właściwości Chlorelli

Chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, 50 razy więcej chlorofilu niż lucerna (jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu, stąd też jej nazwa), a także wiele rzadkich mikro i makro elementów. 60 procent jej składu stanowi białko (w soi dla przykładu: białka jest zaledwie 30 procent). Około 20 procent to węglowodany, a 10 procent - tłuszcze. Białko chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne. Stąd też jest równorzędne z białkiem zwierzęcym, z jednym, tylko zastrzeżeniem: zawiera mniej metioniny. Ta właściwość może okazać się w niektórych przypadkach zaletą.Chlorella zawiera szczególnie dużo lizyny - aminokwasu, którego z kolei, brakuje w diecie z dużą zawartością pszenicy.
Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się z nią równać: 50 razy pod tym względem przewyższa lucernę. W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna.

Ze względu na wysoką jakość obecnego w chlorelli białka, z powodzeniem może być stosowana jako wysokobiałkowy suplement w dietach niskokalorycznych. Chlorella zawiera ponadto ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Jest, na przykład, bogatym źródłem karotenu (prowitaminy A), niezwykle potrzebnej całemu organizmowi. Ponadto występują w niej znaczące ilości żelaza,  cynku i kobaltu. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i jest znakomitym, a jednocześnie niskokalorycznym źródłem tej witaminy, której tak często brakuje w dietach wegetariańskich. 

Substancje występujące w niej w dużym stęzeniu lub gdzie indziej nie występujące stanowią o unikalności i wyjątkowości tej super-algi:

chlorofil, czynnik wzrostu chlorelli (CGF - chlorella growth factor), ściana komórkowa( sporopolleina) oraz Chlorellin.

CHLOROFIL, powszechnie wiadomo że tzw zielenina jest zdrowa. Kolor zielony pochodzi od chlorofilu zawartego w naogół warzywach liściastych a  Chlorella jest nawiększym ze znanych jego żródeł. Wydaje się iż współczesna dieta nie zawiera wystarczającej ilości części zielonych roślin. Budowa chlorofilu jest zblizona do hemoglobiny co sugerowałoby jej krwiotwórczy charakter. Przede wszystkim chlorofil korzystnie oddziałuje na blony śluzowe przewodu pokarmowego stanowiące naturalną barierę przed przedostawaniem się substancji toksycznych z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwiobiegu.

 

 

CHLOROFIL WSPIERA ZDROWIE
Fakt, że to chlorofil pozwala roślinom na fotosyntezę, pobudził naukowców do jego głębszej analizy, a w szczególności wpływu chlorofilu na zdrowie człowieka. Niestety dobroczynny wpływ tej wyjątkowej substancji do tej pory nie został szerzej rozpowszechniony, pomimo że rezultaty ujawnione w badaniach naukowych są niezwykle obiecujące(Literatura)



ŚCIANA KOMÓRKOWA-  zawarta w niej sporopolleina jest substancją unikalną obecnąw ściance komórkowej chlorelli. Metale cięzkie oraz toksyny są przez nią wiązane w sposób nieodwracalny i wydalane na zewnątrz. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zdeterminowane jest sprawnym usuwaniem toksyn. Sęk w tym że tych toksyn przybywa szybciej niż jesteśmy w stanie spacyfikować, ot rozwój i cywilizacja.                         Co zatem robić ? Jeść mało i rozważnie , raz dziennie sie spocić i z optymizmem patrzeć w przyszłość.

WITAMINA B12

Chlorella Pyroneidosa cechuje się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy B12. Przyjmując codziennie średnio 2-3 gramy chlorelli dostarczamy organizmowi ponad 3 razy więcej zalecanej dziennej dawki. Brak witaminy B12 może upośledzić sprawność intelektualną i wywołać zaburzenia neurologiczne. Niedobór tej witaminy narasta latami. I nawet niewielki jej deficyt, trudny do wykrycia w warunkach laboratoryjnych, jest niezwykle groźny.
Witamina ta jest jednym z ważniejszych składników diety, którego poziom spada wraz z wiekiem. Dzieje się tak, gdyż w miarę upływu lat zmniejsza się wydzielanie przez żołądek kwasu solnego, pepsyny i tzw. intrisic factor - białka wiążącego cząsteczki witaminy B12 z pożywienia. Oprócz starzenia się i związanej z tym obniżającej się asymilacji substancji odżywczych, najczęstszymi przyczynami braku witaminy B12 są: chroniczny nieżyt żołądka, nadużywanie alkoholu czy chroniczne zapalenie nerwów. Brak witaminy B12 daje o sobie natychmiast znać. Niszczone są czerwone krwinki, co skutkuje osłabieniem krwi jak i szybkim przemęczaniem się. Mogą również wystąpić zaburzenia systemu nerwowego, jak np. brak koordynacji mięśniowej (skurcze, drgawki).
Witamina B12 radykalnie obniża poziom homocysteiny we krwi. Homocysteina jest szkodliwym dla układu sercowo-naczyniowego aminokwasem łatwo poddającym się utlenianiu. Wówczas staje się źródłem wolnych rodników. Wysoki poziom homocysteiny zatruwa mózg - następuje pogorszenie nastroju, spada sprawność intelektualna, występują depresje i zaburzenia pamięci.

BETA - KAROTEN

Chlorella jest niezwykle zasobna w beta karoten, który organizm wykorzystuje do produkcji witaminy A.

Czynnik wzrostu chlorelli (CGF - chlorella growth factor) oraz ściana komórkowa.

CZYNNIK WZROSTU CHLORELLI- CGF

nazwany Chlorella Growth Factor - CGF jest wyjątkowym elementem umiejscowionym w jądrze komórkowym chlorelli. Jest to złożony zestaw niezwykle cennych substancji, sprzyjających w naturalny sposób wzrostowi komórek.

 

SKŁAD CGF
CGF jest substancją złożoną i wyjątkową, znajdującą się tylko w Chlorelli. Składa się z kwasów nukleinowych,szeregu witamin, aminokwasów, cukrów, kompleksu protein, enzymów i glykoprotein. Dzięki niemu jest mozliwy podział chlorelli z zawrotną prędkością 40 cykli na dobę. Z fizjologicznego punktu widzenia jest on bardzo interesujacy gdyż bakterie acidofilne w jego obecności namnażają się kilkakrotnie szybciej. Co to znaczy? jest niezwykle przyjazną substancją dla naszej flory jelitowej, naszego własnego acidofilusa . Kiedy brakuje bakterii acidofilnych np na skutek antybiotykoterapii ich miejsce zajmuja patogenne grzyby , a to już temat na oddzielny rozdział. Pielęgnujmy więc naszego acidofilusa, dbajmy o diete bogatą w prebiotyki a unikajmy cukru i białej mąki.

 


Zdolność  chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń zauważono już wiele lat temu kiedy stwierzono iż nie da się jej hodować do celów konsumpcyjnych w zbiornikach naturalnych ze względu na to że otrzymany produkt jest bardzo zanieczyszczony.Wówczas to badacze zaczęli przyglądać się baczniej jej strukturze komórkowej. Otóż błona komórkowa chlorelli składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. Warstwy te są podstawą absorbujących zanieczyszczenia  właściwości chlorelli. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa wiążą toksyczne substancje. Składają się one z mikrowłókien celulozowych, które formują bardzo ustrukturyzowaną sieć. W tej właśnie sieci metale ciężkie jak też inne szkodliwe substancje zostają uwięzione, jak w pajęczynie. Ponadto średnia błona komórkowa chlorelli zawiera sporopollein - substancję, która również wiąże niektóre toksyny.