Wydrukuj tę stronę

Przepisy kulinarne

Chlorella w kuchni


Zrównoważona dieta, bogata w odżywcze składniki jest pierwszym niezbędnym elementem na drodze do zdrowia i wspaniałej formy. Ale też nie sposób przecenić roli chlorelli, jako dodatku bilansującego dietę. Tym sposobem siedem milionów Japończyków w myśl wschodniej mądrości mówiącej, że zdrowie można uzyskać poprzez pokarm, spożywa chlorellę niemal codziennie.
Chlorella może być używana jako rodzaj przyprawy. W Azji gama produktów opartych na chlorelli jest niezmiernie bogata: makarony i ciastka wzbogacone chlorellą są niezwykle cenione za ich wartości odżywcze. Ponadto w sklepach można nabyć wzbogacony chlorellą miód i nektar. W Stanach Zjednoczonych tzw. biodrinki na bazie chlorelli robią oszałamiającą karierę. Także dzieciom smakują potrawy, do których dodawana jest chlorella.

Zielone puree ziemniaczane

Zawsze zaskakuję swoich najmłodszych gości właśnie tym daniem!
Składniki:
1 kg ziemniaków, 1 łyżka stołowa masła lub oleju tłoczonego na zimno, sól, pieprz, 2 do 4 gram chlorelli. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupin. Dodać tłuszcz i ugnieść to wszystko dopóki masa nie stanie się kremowa. Dodać chlorelli, soli i pieprzu.

Chlorellowy dressing do sałatek

Idealny do sałatek, szczególnie tych z ogórków, pomidorów, papryki, awokado.
Składniki:
100 ml oleju słonecznikowego, 50 ml oliwy z oliwek, 2 do 4 łyżek stołowych oleju z dyni, 2 do 3 łyżek stołowych octu winnego (można też zastąpić cytryną), 2 ząbki czosnku (zgniecione), sól, pieprz, 2 gramy chlorelli.
Zmieszać wszystkie składniki, najlepiej trzepaczką. Dobrze jest na jakiś czas przed podaniem odstawić dressing do zmacerowania.

Sos chlorellowy

Składniki: 4 łyżki stołowe żurawin, 2 do 3 łyżek stołowych musztardy, 4 gramy chlorelli.
Wszystkie składniki zmieszaj trzepaczką i sos gotowy!

Chlorella pesto

(na 500 lub 800 gram spaghetti). 
Składniki: 4 do 5 ząbków czosnku, 1 łyżka stołowa ziarenek słonecznika, 100 ml oliwy z oliwek, 25 gram liści bazylii, 3 świeże pomidory, 1 pełna łyżka od herbaty soli, szczypta białego pieprzu, 4 do 5 gram chlorelli.
Zgnieć czosnek i ziarna słonecznika w jedną masę. Zmieszać z 2 łyżkami stołowymi oliwy, najlepiej na zimno tłoczonej, posiekaną bazylią, aż do momentu, gdy całość nabierze jednolitego wyglądu. Dodać pozostały olej, chlorellę i znowu wymieszać. Obrać pomidory, pokroić drobno i dorzuć do pasty. Polać nią ugotowany makaron.

Zielony serek

Temu przepisowi mogą towarzyszyć ziemniaki w mundurkach, chleb lub świeże pomidory.
Składniki:
500 gram twarogu, zioła (cebula dymka, bazylia, oregano itp.), posiekane pół cebuli, sól, pieprz, 4 gramy chlorelli (należy zgnieść odpowiednią ilość tabletek).  Wszystkie składniki dobrze wymieszać z przyprawami, solą i pieprzem do smaku.

Napój dla dwojga - zielona siła

To prawdziwy sekret na utrzymanie dobrej formy: uzupełniaj witaminy właśnie tym napojem!
Składniki: 3 marchewki, 2 buraki, 2 jabłka, sok z cytryny lub 1 cytryna, 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego, 2 do 3 gram chlorelli, 1 do 3 łyżek stołowych syropu klonowego.
Najpierw wyciśnij sok z marchewek, buraków i jabłek. Zmieszaj z sokiem cytrynowym, olejem i chlorellą. Dodaj syrop klonowy zgodnie ze smakiem.

Odświeżający napój energetyczny

Doskonały na poprawienie koncentracji, również dla dwojga. Jeżeli czujesz się zmęczona/ny albo po prostu potrzebujesz orzeźwienia, ten napój na nowo przywróci ci dobrą kondycję!
Składniki: 100 ml różowego soku grejpfrutowego, 2 banany, 4 do 6 kostek lodu, 2 gramy chlorelli.
Wszystkie składniki wrzucić do miksera. Dobrze zmieszać, po czym wlać napój do szklanek. Można przyozdobić plasterkiem cytryny.