Zrównoważona dieta, bogata w odżywcze składniki jest pierwszym niezbędnym elementem na drodze do zdrowia i wspaniałej formy. Ale też nie sposób przecenić roli chlorelli, jako dodatku bilansującego dietę. Tym sposobem siedem milionów Japończyków w myśl wschodniej mądrości mówiącef, że zdrowie można uzyskać poprzez pokarm, spożywa chlorellę niemal codziennie.
Chlorella może być używana jako rodzaj przyprawy. W Azji gama produktów opartych na chlorelli jest niezmiernie bogata: makarony i ciastka wzbogacone chlorellą są niezwykle cenione za ich wartości odżywcze. Ponadto w sklepach można nabyć wzbogacony chlorellą miód i nektar. W Stanach Zjednoczonych tzw. biodrinki na bazie chlorelli robią oszałamiającą karierę. Także dzieciom smakują potrawy, do których dodawana jest chlorella.
Zielone puree ziemniaczane
1 łyżka stołowa masła lub oleju tłoczonego na zimno, sól, pieprz,
2 do 4 gram chlorelli.
Zawsze zaskakuję swoich najmłodszych gości właśnie tym daniem!
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupin. Dodać tłuszcz i ugnieść to wszystko dopóki masa nie stanie się kremowa. Dodać chlorelli, soli i pieprzu.
Chlorellowy dressing do sałatek
Idealny do sałatek, szczególnie tych z ogórków, pomidorów, papryki, awokado.
Zmieszać wszystkie składniki, najlepiej trzepaczką. Dobrze jest na jakiś czas przed podaniem odstawić dressing do zmacerowania.
Chlorella pesto
Porcja na 500 lub 800 gram spaghetti.
Zgnieć czosnek i ziarna słonecznika w jedną masę. Zmieszać z 2 łyżkami stołowymi oliwy, najlepiej na zimno tłoczonej, posiekaną bazylią, aż do momentu, gdy całość nabierze jednolitego wyglądu. Dodać pozostały olej, chlorellę i znowu wymieszać. Obrać pomidory, pokroić drobno i dorzuć do pasty. Polać nią ugotowany makaron.
Odświeżający napój energetyczny
2 banany,
4 do 6 kostek lodu,
2 gramy chlorelli.
Doskonały na poprawienie koncentracji, również dla dwojga. Jeżeli czujesz się zmęczona/ny albo po prostu potrzebujesz orzeźwienia, ten napój na nowo przywróci ci dobrą kondycję!
Wszystkie składniki wrzucić do miksera. Dobrze zmieszać, po czym wlać napój do szklanek. Można przyozdobić plasterkiem cytryny.