Suplement z algi słodkowodnej – jak chlorella wzmacnia odporność?
Chlorella, zwana też algą słodkowodną, występuje powszechnie w każdym środowisku wodnym, a nawet w korze drzew czy wilgotnej ziemi. W kulistej komórce tego organizmu kryje się niezwykle bogate źródło składników odżywczych, takich jak witaminy, białka czy nienasycone kwasy tłuszczowe. Badania nad zastosowaniem algi słodkowodnej sięgają lat 50-tych. Wkrótce potem zaczęto stosować chlorellę w suplementach diety, które mają na celu nie tylko oczyszczać organizm, ale także wzmacniać jego odporność.
W jaki sposób kuracja chlorellą zwiększa odporność?
Algi słodkowodne są popularnym dodatkiem do diety zwłaszcza w krajach wschodnich, takich jak Japonia, Tajwan i Korea. Nie jest więc niczym zaskakującym, że to właśnie tamtejsze uczelnie przeprowadzają największą ilość doświadczeń związanych z wykorzystaniem preparatu. Naukowcy z uniwersytetu w Seulu zbadali wpływ alg słodkowodnych na komórki NK należące do ludzkiego układu odpornościowego. Dwuliterowy skrót można rozszyfrować jako „Natural Killers” – komórki tego rodzaju są określane jako naturalni zabójcy, których ofiarą padają grożące ludziom patogeny. Rezultat badania wskazał, że kuracja chlorellą stymuluje produkcję interferonów i cytokin – białek wydzielanych przez komórki NK. Związki te uruchamiają mechanizmy obronne układu odpornościowego, co pozwala szybciej zwalczać infekcję.
Na uniwersytetach w Kurume i Kagoshimie badane były z kolei myszy. Udowodniono, że chlorella zwiększa ilość białych krwinek oraz wyżej wspomnianych komórek NK w organizmie tego drobnego ssaka. Przyczyniło to się do skuteczniejszego zwalczania chorób zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych.
Alga słodkowodna – bogate źródło witamin
Przyczyną pozytywnego wpływu chlorelli na odporność jest między innymi to, że a href=”https://chlorella.pl”>alga słodkowodna stanowi bogate źródło witaminy B12. Kobalamina, bo tak też nazywa się ten związek, jest ważnym dla metabolizmu koenzymem, którego niedobór skutkuje osłabieniem organizmu i obniżoną liczbą leukocytów oraz komórek NK we krwi.
Dla odporności cenne są też zdrowe lipidy, których również dostarcza chlorella – suplement z algi zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które stają się solidnym budulcem błon komórek układu immunologicznego. Związki te są często określane jako witamina F, również dlatego że w wyniku ich przemian metabolicznych powstają eikozanoidy biorące udział w regulacji stanów zapalanych oraz wabiące leukocyty w obszar infekcji. Dzięki temu zakażenie organizmu bakterią czy wirusem może być szybciej zwalczane.
Wybierając suplement diety, które ma najskuteczniej poprawiać odporność, warto zwrócić uwagę na gatunek algi, jaki jest w nim zawarty. Najpowszechniej stosowana jest Chlorella vulgaris, czyli zwyczajna. Więcej witaminy B12 można jednak znaleźć w komórkach Chlorella pyrenoidosa, które dodatkowo są bogatszym źródłem aminokwasów, w tym choliny. To korzystny dla zdrowia związek syntezowany przez organizm ludzki tylko w ograniczonym zakresie, jego zawartość stanowi więc dużą zaletę tego gatunku chlorella. Cena preparatu wykonanego na bazie komórek pyrenoidosa nie jest znacząco wyższa od suplementów ze słodkowodnej algi zwyczajnej, a korzyścią jest skuteczniejsze przygotowanie organizmu do walki z najróżniejszymi infekcjami.